Робоча група пропонує записати в закон про СМ створення НСТУ у формі ПАТ

Робоча група пропонує записати в закон про СМ створення НСТУ у формі ПАТ

10:36,
9 Грудня 2014
2378

Робоча група пропонує записати в закон про СМ створення НСТУ у формі ПАТ

10:36,
9 Грудня 2014
2378
Робоча група пропонує записати в закон про СМ створення НСТУ у формі ПАТ
Робоча група пропонує записати в закон про СМ створення НСТУ у формі ПАТ
Члени робочої групи з розробки законопроекту про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» та деяких законодавчих актів (щодо уточнення окремих положень) пропонують уточнити, що суспільне мовлення створюється у формі публічного акціонерного товариства, 100% акцій якого належить державі. Про це йшлося на першому засіданні робочої групи 8 грудня в секретаріаті Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики за головування голови Комітету Вікторії Сюмар.

Юристи Інституту медіа права разом з юристами ІМІ, НТКУ, Держкомтелерадіо розробили проект закону про внесення змін, який представили учасникам робочої групи.

Відповідно до проекту, із закону вилучається ДТРК «Всесвітня служба» Українське телебачення і радіомовлення», натомість вносяться Новгород-Сіверська регіональна ДТРК та Криворізька регіональна ДТРК. Також уточнено, що суспільне телебачення здійснює мовлення не менше ніж на двох загальнонаціональних каналах (у діючому законі  – на двох), та що до наглядової ради входить 15 членів (раніше кількість не була прописана). У проекті вилучається норма про те, що саме всеукраїнські громадські об’єднання можуть брати участь у конференціях для обрання членів наглядової ради суспільного мовника (пропонується це право надати всім громадським організаціям).

Пропонують юристи уточнити й норму щодо отримання НСТУ ліцензій на мовлення, а саме  шляхом переоформлення.

Відкритим до обговорення залишається питання механізму фінансування ПАТ НСТУ з держбюджету. На засіданні лунали пропозиції щодо повернення повного обсягу реклами на суспільне мовлення та введенні абонплати через 4 роки, коли припиниться державне фінансування.

У засіданні взяли участь члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова, Сергій Висоцький, Олександр Сочко, Олександр Опанасенко, Дмитро Стеценко, представники міністерства фінансів, Держкомтелерадіо, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, гендиректор НТКУ Зураб Аласанія, гендиректор БТБ Світлана Криворучко, члени громадської ради Комітету, журналісти, представники громадських організацій.

Нагадаємо, члени Комітету з питань свободи та інформаційної політики на першому засіданні 5 грудня вирішили, що створення суспільного мовлення є дня них одним з пріоритетних напрямів діяльності.

Нагадаємо, Закон України закон «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» було ухвалено 17 квітня 2014 року, підписано в.о. Президента України 13 травня.

7 листопада уряд прийняв постанову про створення Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) у формі публічного акціонерного товариства (ПАТ).

Проти такого рішення виступив колишній голова Комітету свободи слова Микола Томенко, НМПУ, профком працівників культури НТКУ. Мін’юст зазначив, що дана постанова уряду не суперечить Конституції України, водночас потребує узгодження із деякими законами.

Нагадаємо, що Комітет з питань свободи слова та інформації очолила Вікторія Сюмар, першим заступником голови стала Ольга Червакова, заступниками – Сергій Висоцький та Олександр Опанасенко, секретарем – Олена Кондратюк. Членами комітету стали Олександр Абдуллін, Богдан Онуфрик, Юрій Павленко, Олександр Сочка та Дмитро Стеценко.

 «Суспільне мовлення»

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду