«Стоп цензурі!», «РПР-медіа» та громадські організації підтримали створення суспільного мовника у формі ПАТ

«Стоп цензурі!», «РПР-медіа» та громадські організації підтримали створення суспільного мовника у формі ПАТ

09:52,
14 Листопада 2014
2643

«Стоп цензурі!», «РПР-медіа» та громадські організації підтримали створення суспільного мовника у формі ПАТ

09:52,
14 Листопада 2014
2643
«Стоп цензурі!», «РПР-медіа» та громадські організації підтримали створення суспільного мовника у формі ПАТ
«Стоп цензурі!», «РПР-медіа» та громадські організації підтримали створення суспільного мовника у формі ПАТ
Журналістський рух «Стоп цензурі!», медіагрупа «Реанімаційного пакету реформ» і низка медійних громадських організацій підтримали рішення Кабінету Міністрів України щодо створення Національної суспільної телерадіокомпанії України у формі публічного акціонерного товариства (ПАТ) зі 100% акцій у власності держави.

Вони також закликали уряд і Національну раду з питань телебачення і радіомовлення забезпечити фактичне створення юридичної особи суспільного мовлення, затвердити Статут НСТУ і вжити всіх необхідних кроків для фактичного запровадження суспільного мовлення, зокрема щодо формування складу Наглядової ради НСТУ.

Від парламенту медійні організації очікують якнайшвидшого ухвалення необхідних змін до законодавства для усунення неузгодженостей у законі про суспільне мовлення та в інших законодавчих актах.

Наводимо повний текст заяви: 

Заява

громадських організацій, руху «Стоп цензурі!» та медіагрупи «Реанімаційного пакету реформ»

щодо створення Національної суспільної телерадіокомпанії України 

Ми, представники громадських організацій, учасники руху «Стоп цензурі!» та групи «РПР-медіа», вітаємо рішення Кабінету Міністрів України щодо створення Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Обов’язок створити справедливу та функціонуючу систему суспільного мовлення є одним з обов’язків України перед Радою Європи, закріплених 11 років тому у резолюції 1346 (2003).

Одним з основних принципів діяльності суспільного мовлення є його незалежність. Так, резолюція №1 Ради Європи 1994 року вказує на те, що держави-учасниці зобов’язуються гарантувати незалежність мовників громадського сектора мовлення від політичного й економічного втручання. Зокрема, поточне керівництво і редакційна відповідальність за розклад і зміст програм мають бути виключно справою самих мовників. Незалежність мовників громадського сектора мовлення має бути гарантована відповідними структурами, наприклад, плюралістичними внутрішніми радами або іншими незалежними органами.

Також вважаємо за необхідне звернути увагу на те, що відповідно до Угоди про Асоціацію України з ЄС одним з трьох пріоритетних напрямів імплементації є акумуляція зусиль щодо створення системи суспільного мовлення з урахуванням найкращих практик, ухвалення законодавчої бази та її імплементації у відповідності з європейськими та міжнародними стандартами.

У квітні 2014 року Верховна Рада України ухвалила закон про суспільне телебачення і радіомовлення. Цим актом визначається база для створення НТСУ, однак у тексті закону відсутня організаційно-правова форма. Уряд, виходячи з інтересів суспільства, ухвалив складне рішення щодо створення НСТУ у формі публічного акціонерного товариства зі 100% акцій у власності держави. Ми вважаємо, що така форма дозволяє у відносно швидкі терміни створити юридичну особу суспільного мовлення і, водночас, забезпечити їй певну незалежність у своїй діяльності. Таке рішення дозволяє якнайшвидше впровадити реформу державних ЗМІ і надати суспільству нову якість телебачення і радіо, що особливо важливо в постреволюційний період.

Рух «Стоп цензурі!» закликає Кабінет Міністрів України та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення забезпечити фактичне створення юридичної особи суспільного мовлення, затвердити Статут НСТУ і вжити всіх необхідних кроків для фактичного запровадження суспільного мовлення, зокрема щодо формування складу Наглядової ради НСТУ.

Також, рух «Стоп цензурі!» закликає новообраний парламент якнайшвидше ухвалити необхідні зміни до законодавства для усунення неузгодженостей у законі про суспільне мовлення та в інших законодавчих актах з метою швидкого й ефективного впровадження суспільного мовлення, а також посилення фінансової та майнової автономії НСТУ.

Інститут медіа права

Інститут масової інформації

«Телекритика»

«Інтерньюз-Україна»

фундація «Суспільність»

«ЦентрЮА»

рух «Стоп цензурі!»

група «РПР-Медіа»

Незалежна асоціація телерадіомовників

Як відомо, 7 листопада 2014 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення про утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», 100% акція якого належить державі. Також визначено, що статутний капітал ПАТ формується за рахунок майна Національної телекомпанії, Національної радіокомпанії, Державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення», Державної телерадіокомпанії «Культура», обласних державних телерадіокомпаній, Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм», які ліквідуються.

Із критикою цієї урядової постанови виступив народний депутат Микола Томенко, який попросив уряд зупинити прийняття документу.

«Суспільне мовлення»

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду