Томенко стверджує, що рішення уряду про створення ПАТ НСТУ суперечить діючому закону

Томенко стверджує, що рішення уряду про створення ПАТ НСТУ суперечить діючому закону

12:18,
12 Листопада 2014
2335

Томенко стверджує, що рішення уряду про створення ПАТ НСТУ суперечить діючому закону

12:18,
12 Листопада 2014
2335
Томенко стверджує, що рішення уряду про створення ПАТ НСТУ суперечить діючому закону
Томенко стверджує, що рішення уряду про створення ПАТ НСТУ суперечить діючому закону
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звертає увагу на серйозні законодавчі суперечності, які виникли через постанову Кабміну від 7 листопада про утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», 100% акцій якого належить державі. Він звернувся до Кабінету Міністрів зупинити прийняття даної постанови, а в разі її остаточного оприлюднення – просити Президента України зупинити її дію. Про це йдеться на сайті політика.

«Зокрема, викликає сумніви ідея Кабміну визначити всупереч норм Закону України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України” організаційно-правову форму суспільного телебачення і радіомовлення України, яка за законом – юридична особа публічного права “Національна суспільна телерадіокомпанія України”. Звертаємо увагу на те, що Законом чітко визначено шлях перетворення державних підприємств в юридичну особу публічного права – реорганізація, тобто перебудова організаційної структури та управління підприємства зі збереженням його кадрового і майнового потенціалу. Натомість постановою визначено, що статутний капітал товариства формується за рахунок майна державних підприємств, які ліквідуються. Такий підхід уряду не відповідає розумінню Закону України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України”, а також Господарського Кодексу України (частиною третьою статті 86 ГКУ забороняється використовувати для формування статутного (складеного) капіталу товариства бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу, векселі, майно державних (комунальних) підприємств)», – зазначає Томенко.

За його словами, потребує розгляду питання щодо структури Національної суспільної телерадіокомпанії України. «Згідно зі ст. 5 Закону Суспільне телебачення і Суспільне радіо є структурними підрозділами НСТУ, отож, очевидно, що суспільне радіо, до якого повинні входити три радіоканали, повинно мати організаційну та юридичну самостійність. Незрозумілою також є логіка ініціаторів постанови щодо майбутнього обласних телерадіокомпаній», – додає голова Комітету.

Як відомо, 7 листопада 2014 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення про утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», 100% акція якого належить державі. Також визначено, що статутний капітал ПАТ формується за рахунок майна Національної телекомпанії, Національної радіокомпанії, Державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення», Державної телерадіокомпанії «Культура», обласних державних телерадіокомпаній, Української студії телевізійних фільмів «Укртелефільм», які ліквідуються.

«Суспільне мовлення»

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
uk.wikipedia.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду