Загальний дискурс громадського мовлення в Україні

15:03,
27 Березня 2014
1433

Загальний дискурс громадського мовлення в Україні

15:03,
27 Березня 2014
1433
Загальний дискурс громадського мовлення в Україні
Труднощі функціонування, доцільність запровадження та перспективи розвитку суспільного мовлення

Ця стаття надійшла на конкурс матеріалів про громадське мовлення, організованому ГО «Телекритика». «Суспільне мовлення» як партнер конкурсу републікуватиме усі роботи, що будуть на нього надходити. Редакція може не поділяти поглядів авторів. 

Громадське мовлення – це незалежний, неупереджений, об’єктивний інститут, основна мета якого – донесення правомірної інформації до споживача, яким справедливо можна вважати кожного громадянина України.

Питання громадського мовлення гостро постає відразу після створення окремої незалежної держави із необхідними атрибутами: власною територією, населенням, грошовою одиницею і т.д.

Суверенна країна зобов’язана мати свою струнку систему громадського мовлення, яка охоплювала б не лише сферу телебачення та радіомовлення, але й впевнено функціонувала б на просторах Інтернету.

На сьогоднішній день не створено подібної інституції, що зумовлено широким функціонуванням в суспільстві комерційних засобів донесення інформації до споживача та пасивним сприйняттям цього питання пануючими гілками законодавчої влади.

«Закон про суспільно-правове мовлення в Україні було ухвалено у 1997 році, автором законопроекту виступив Андрій Шевченко, проте на сьогоднішній день закон досі не введений в дію»

Дискусія щодо запровадження громадського мовлення на теренах України триває, проте владою досі не прийнято однозначного рішення щодо цього питання, питання досить актуального у зв’язку із останніми суспільно-політичними подіями в країні.

Декілька останніх місяців суспільно-політичного руху показали: засоби масової інформації – це четверта влада, своєрідна потужна зброя, яка цілком може бути рушієм народних мас.

Водночас українська громада зіткнулась із глобальною проблемою – недостовірним висвітленням пануючої ситуації в країні окремими телеканалами та організаціями, що стало причиною поширення неправдивої інформації серед українського та зарубіжного населення. Ця ситуація – вагомий доказ необхідності запровадження громадського мовлення в Україні.

Отримавши відповідну фінансову підтримку у дану сферу та заохочення мешканців нашої країни, громадське мовлення стане вагомою та впливовою організацією із відповідними структурними ланками в областях телебачення, радіомовлення та на просторах Інтернету.

Громадське мовлення необхідне кожному, хто по праву іменується громадянином України. Населення нашої країни – це і засіб, і стимул, і ціль, і результат громадського мовлення, що закладено вже у самій семантиці поняття.

Правдива мова, без будь-яких обмежень у всіх сферах, – прикметна риса громадських ефірів провідних європейських країн. Україна має всі перспективи та необхідні умови для створення відповідної системи на території нашої країни. Необхідні лише відповідні інвестиції та усвідомлення нацією важливості даного питання.

Лілія Мартинюк, MYMEDIA

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
oedblog.electricstudiolt.netdna-cdn.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду